دو سناریوی ایران برای واکنش به ترور هنیه
س از رویداد هفت اکتبر و آغاز طوفان الاقصی که جنگ ویرانگر غزه را به دنبال داشت، ترور رئیس دفتر سیاسی حماس آن هم در قلب تهران، مهمترین رویداد سیاسی – امنیتی ماههای اخیر در منطقه است. اسماعیل هنیه که برای شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان به تهران آمده بود، نیمه شب دهم مرداد […]
س از رویداد هفت اکتبر و آغاز طوفان الاقصی که جنگ ویرانگر غزه را به دنبال داشت، ترور رئیس دفتر سیاسی حماس آن هم در قلب تهران، مهمترین رویداد سیاسی – امنیتی ماههای اخیر در منطقه است. اسماعیل هنیه که برای شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان به تهران آمده بود، نیمه شب دهم مرداد در محل استقرار خود در پادگانی واقع در ضلع شمالی مجموعه سعدآباد هدف ترور قرار گرفت و به شهادت رسید.
ترور هنیه رویدادی بسیار مهم و دارای ابعادی پیچیده است که هر کدام از آنها باید در جای خود مورد تحلیل و بررسی قرار بگیرد. با توجه به این که مهمترین چهره سیاسی حماس در دل جنگ غزه در پایتخت ایران هدف قرار گرفته، انتظارهای زیادی برای پاسخگویی این حمله از سوی ایران وجود دارد. در نوبت قبلی، پس از حمله به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق، عملیات وعده صادق رخ داد. حالا سوال این است که با ترور هنیه در تهران، واکنش ایران چه خواهد بود.
انتقام غذایی است که بهتر است سرد سرو شود
نیویورک تایمز در گزارشی، مدعی صدور دستور حمله مستقیم به اسرائیل شده است. بعد از ترور هنیه در تهران، برخی کاربران فضای مجازی با بازنشر جمله معروف انتقام غذایی است که بهتر است سرد سرو شود (Revenge is a dish best served cold) خواستار این شدند که ایران برای پاسخ دادن به اسرائیل عجله نکند. چرا که صبر در واکنش به طرف مقابل و نگه داشتن آن در این فکر که واکنش ایران چه خواهد بود، میزان ترس و ضربهپذیری را بالا میبرد.
سیدحسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان نیز در سخنرانی خود به مناسب شهادت فواد شکر (سید محسن) از فرماندهان ارشد نظامی حزبالله در جریان حمله اسرائیل به بیروت، صحبتی نزدیک به این مفهوم داشت: «بخندید که به زودی گریه خواهید کرد!» که اشارهای به آیه ۸۲ سوره توبه است: «فَلْیَضْحَکُوا قَلِیلًا وَلْیَبْکُوا کَثِیرًا جَزَاءً بِمَا کَانُوا یَکْسِبُونَ / اکنون آنها باید خنده کم و گریه بسیار کنند به کیفر اعمالی که میکردند.»
تفاوت ترور در تهران و دمشق
پاسخ ایران چه خواهد بود؟
با توجه به این که اسرائیل به گواه تحلیلگران و مقامات سیاسی خط قرمز خطرناکی را در جریان ترور هنیه رد کرد، ممکن است که واکنش ایران به این حمله جدیتر از وعده صادق باشد. این بار ممکن است گروههای مقاومت از یمن، لبنان، عراق و غزه نیز علاوه بر ایران در این پاسخ شریک باشند. ایران اگر بخواهد علاوه بر توانایی نظامی، توانایی اطلاعاتی خود و اشراف بر اسرائیل را نیز به رخ بکشد، نقاط خاصی را هدف قرار بدهند.
سناریوی امنیتی، پیچیدهتر و به طور خالص بر توانایی اطلاعاتی و امنیتی تمرکز دارد. این سناریو میتواند اهدافی خاص یا اشخاصی خاص را هدف قرار بدهد که برای اسرائیل مهم باشد؛ اهداف یا اشخاصی امنیتی یا سیاسی. هر کدام از این سناریوها که قرار بر اجرایی شدنش باشد، آمریکا و اسرائیل به شدت نگران آن هستند.
با توجه به تجربیات پیشین احتمالاً ایران هر واکنشی که نشان دهد، تلاش میکند تلآویو را در حالت خوف و رجا نگه دارد تا دریافت ضربه برای آنها سختتر و نگرانیهایشان بیشتر شود. اما این حالت خوف و رجا زیاد طول نخواهد کشید. حمله به کنسولگری و واکنش نظامی ایران در وعده صادق، تنش تهران – تلآویو را به مرحله جدیدی ارتقاء داد. ترور هنیه، واکنش احتمالی ایران و حمله متقابل اسرائیل، سطح تنش را بالاتر میبرد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید