سلامت نامه ۵ – کرونا و زمین گیر شدن سالمندان، راهکارهای در دسترس
به قلم دکتر مهناز بهادریمتخصص روانشناسی سلامتمشاور خانواده، رواندرمانگر بیماریهای مزمن (سرطان، دیابت، قلبی عروقی و …) و مدرس دانشگاهدو سال و چند ماه از حضور یک مهمان ناخوانده میگذرد. مهمانی که صاحب خانه را از کودک، نوجوان، میانسال تا سالمندان، به هر نحو از حضور خودش بینصیب نگذاشت. این مطلب خطاب به سالمندان عزیزی […]
به قلم دکتر مهناز بهادری
متخصص روانشناسی سلامت
مشاور خانواده، رواندرمانگر بیماریهای مزمن (سرطان، دیابت، قلبی عروقی و …) و مدرس دانشگاه
دو سال و چند ماه از حضور یک مهمان ناخوانده میگذرد. مهمانی که صاحب خانه را از کودک، نوجوان، میانسال تا سالمندان، به هر نحو از حضور خودش بینصیب نگذاشت. این مطلب خطاب به سالمندان عزیزی است که هر چند محافظه کارانه با رعایت چند جانبه و چند بُعدی درصدد حفظ سلامت خود بودند اما به عواقبی گرفتار شدند که شاید جبران یا ترمیم آن سالها و مدتها طول بکشد. در این مبحث به چند مورد همچون بیتحرکی یا کمتحرکی، عدم ارتباطاجتماعی، بروز عوارض گوارشی، ایجاد استرس، اضطراب، افسردگی، پیری زودرس در سالمندی تقویمی و راهکارهای درمانی آن اشاره میشود. بیشتر سالمندان قبل از کرونا، کوچه یا خیابانی را برای خرید نان، سبزی، میوه و یا مایحتاج روزمره طی میکردند، همین قدم زدن، راه رفتن و دیدن یکی دو همسایه و آشنا که بعنوان یک پایه اساسی حرکت در فضای باز و با اکسیژن تازه اتفاق میافتاد، در میزان گردش خون، عضله سازی و قدرت ماهیچه و استخوان، جذب ویتامین D از نور خورشید و در کل سرِپا نگه داشتن فرد را سبب میشد که متاسفانه با حضور کرونا و توقف در منزل و یکجانشینی تماما محدود و قطع شدند و عوارضی همچون آتروفی (تحلیل ماهیچه)، درد مفاصل، ضعف قدرتی استخوان ها، زانوهای دردمند و تقریبا قفل شده، سختی راه رفتن و حرکت را برای آنان به ارمغان آورد. عدم تحرک عوارض دیگری از جمله کم کاری معده و روده را به دنبال دارد که باعث یبوست و در نتیجه تاثیر بر مزاج و کم میلی یا بیمیلی به خوراک می شود که با این اتفاق نیز همان سیکل ناقص و معیوبِ تاثیر گذاری، یعنی بیحرکتی بر جسم و برعکس، جسم ناتوان و بیمار بر بیحرکتی اتفاق میافتد. با کماشتهایی نیز رسیدن مواد لازم و مناسب سن سالمندان دچار نقصان و مجددا آثار سوء دیگر میشود. لذا در حال حاضر با توجه به فروکش شدن نسبی کرونا و با توجه به شرایط دیگر افراد سالمند از جمله بیماریهای زمینهای دیگری که دارند، در دسترس ترین درمانی که میتوان انجام داد کمک به راهپیمایی روزانه، نرمشهای مربوط به دست، پا، گردن، نیمتنه بالا، نیمتنه پایین است که باید با نظارت و توجه به شرایط استخوانی (درجه پوکی) آنها توصیه و تجویز شود. از واکر و عصا نیز میتوان برای قدم زدنهای آهسته و پیوسته در اتاقها یا حیاط منزل و یا در کوچه خلوت استفاده کرد. از بطری های کوچک آب بعنوان وزنه ورزشی بی خطر مناسب برای حرکت دستها و حتی حرکت چرخشی زیر کف پا برای قوت مفاصل و ماهیچهها میتوان استفاده کرد. اگر قدم زدن در منزل انجام میشود لبههای فرش و موکت را با چسب پهن فیکس و ثابت نمائید تا باعث گیر کردن پا یا زمین خوردگی نشود.
کرونا با قطع رفت و آمدها، عدم بیرونگردی، نرفتن به مهمانی، نرفتن به خرید و خیابان، ارتباطات اجتماعی و تعاملات انگیزشی آنها را نیز تحت تاثیر قرار داده است. این اتفاقات پویایی را از آنها سلب و آن را تبدیل به مکالمات محدود تلفنی و در نتیجه افراد منفعل نموده است. بی خبری از محیط بیرون، اجتماع، همسایگان، فرزندان، فامیل، دوست و آشنا سبب ساز ایجاد استرس، اضطراب و افسردگی با درجات مختلف گردید که علاوه بر عواقب جسمی، عواقب روانی را برای آنها رقم میزند. با تاثیر پذیری سالمند خانواده، بقیه اعضا نیز تحت تاثیر قرار خواهند گرفت و مجددا شروع یک سیکل معیوب دیگر رقم میخورد. برای جلوگیری از این عواقب و حداقل کند کردن سرعت آن سالمندان را به صورت ممتد مثلا هفته ای یکبار به پارک ببرید، آنها را با وسیله نقلیه بگردانید، یا به خرید ببرید و اگر لازم است و سالمند ناتوان است از صندلیهای چرخدار موجود در مراکز خرید استفاده نمایید. یادآوری مسیر خیابانها، نام مغازهها، شناختن افراد آشنای بازار و محله، بسیار مفید هستند. این به حرکت درآوردنها میتواند حتی بر مسئلهای با عنوان پیشگیری از وقوع دمانس، آلزایمر و فراموشی اثرگذار باشد. اگر در نگاه به این ابعاد و عواقب کوتاهی صورت گیرد مسیر پیری برای این دُردانهها زودتر اتفاق میافتد و ممکن است کاهلی و فرسودگی و زمین گیری، آنها را زودتر از پا دربیاورد.
طالب سلامت نامه های ما را دنبال کنید.
دیدگاهتان را بنویسید