ثبت ملی غذای بنفش رنگ ایرانی
در خراسان جنوبی، یا بهتر بگوییم در بیرجند، غذایی وجود دارد به نام قروت که با کشک درست میشود و بنفش رنگ است. شاید فکر کنید که چطور میشود غذایی که با کشک پخته میشود به جای سفید، بنفش شود؟ علت این تغییر رنگ این است که مردم بیرجند از نوع خاصی از کشک استفاده […]
در خراسان جنوبی، یا بهتر بگوییم در بیرجند، غذایی وجود دارد به نام قروت که با کشک درست میشود و بنفش رنگ است. شاید فکر کنید که چطور میشود غذایی که با کشک پخته میشود به جای سفید، بنفش شود؟ علت این تغییر رنگ این است که مردم بیرجند از نوع خاصی از کشک استفاده میکنند که به آن قروت یا کشک سیاه میگویند.
قروت در واقع همان کشک معمولی است که تحت فرایند خاصی قرار گرفته است. کشک از فرآوردههای فرعی کره است. یعنی وقتی از ماست کره گرفته میشود، آبی از آن باقی میماند که همان دوغ است. دوغ را درون کیسههای مخصوص میریزند تا آب آن از بین برود و ماست چکیده به دست میآید که به آن لچ هم میگویند. با خشک کردن ماست چکیده کشک به وجود میآید و با جوشاندن آب رفته از ماست، قرهقروت به دست میآید. کشک بیرجندی یا قروت را در ظرفهای چدنی و مسی درست میکنند که باعث تغییر رنگ آن میشود. البته گفته میشود که به همین دلیل هم هست که قروت ارزش غذایی بالایی دارد.
قروت غذایی مقوی است و اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی، در سال ۱۳۹۷، برای هر چه بیشتر شناساندن این غذا “سفره بنفش بیرجندی” را برگزار کرد و قروت در فهرست میراث ملی کشور ثبت شد. مراسمی با شرکت ۱۲۰۰ نفر بیرجندی مقیم تهران که در این مراسم خوراکِ خوشطعم قروت برای آنها سرو شد و سپس به عنوان میراث ناملموس ملی به ثبت رسید. پس از آن، دبیر جشنواره سفره بنفش بیرجندی اعلام کرد که تصمیم گرفته شده مراسم مشابهی در سطح استان هم اجرا شود
دیدگاهتان را بنویسید