اخبار داغ

ورود ایران به فشارافزایی پارس جنوبی/ کاری که “توتال” رها کرد به دست متخصصان داخلی انجام می‌شود؟

تجهیز نیوز ، به نقل از خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، میدان گازی پارس جنوبی بزرگترین منبع گازی جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس قرار دارد و اصلی‌ترین منبع انرژی ایران و قطر محسوب می‌شود. این میدان دارای حدود ۱۸۰۰ تریلیون فوت‌مکعب (۵۱ تریلیون متر‌مکعب) گاز طبیعی درجا و ۵۰ […]

اشتراک گذاری
08 بهمن 1401
73 بازدید
کد مطلب : 152417

تجهیز نیوز ، به نقل از خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، میدان گازی پارس جنوبی بزرگترین منبع گازی جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس قرار دارد و اصلی‌ترین منبع انرژی ایران و قطر محسوب می‌شود.

این میدان دارای حدود ۱۸۰۰ تریلیون فوت‌مکعب (۵۱ تریلیون متر‌مکعب) گاز طبیعی درجا و ۵۰ میلیارد بشکه (۷.۹ میلیارد متر‌مکعب) میعانات گازی است. این میدان گازی، مساحتی حدود ۹۷۰۰ کیلومترمربع (۳۷۰۰ مایل‌مربع) را پوشش می‌دهد که از این مساحت، ۳۷۰۰ کیلومتر‌مربع (۱۴۰۰ مایل‌مربع) آن واقع در آب‌های ایران است و ۶۰۰۰ کیلومتر‌مربع (۲۳۰۰ مایل‌مربع) واقع در آب‌های قطر است.

برآوردهای وزارت نفت ایران حاکی از این است که ذخیره گاز در بخش ایرانی این میدان مشترک ۱۴ تریلیون مترمکعب به‌همراه ۱۸ میلیارد بشکه میعانات گازی است که حدود ۷.۵ درصد از کل گاز دنیا و نزدیک به نیمی از ذخایر گاز کشور را شامل می‌شود، اما برآوردهای آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) نشان می‌دهد که از ۱۴ تریلیون مترمکعب گاز درجا در بخش ایرانی این میدان، فقط حدود ۱۰ تریلیون مترمکعب گاز قابل برداشت است که این میزان معادل ۳۶ درصد از کل ذخایر گازی موجود در ایران و معادل ۵.۶ درصد از کل ذخایر گازی جهان را در بر می‌گیرد.

بخش قطری میدان مشترک پارس جنوبی با نام “گنبد شمالی” شناخته می‌شود. قطر تمامی نیاز داخلی و صادراتی گاز خود را از “گنبد شمالی” تأمین می‌کند. طبق برآوردهای صورت‌گرفته میزان ذخایر گازی بخش قطری این میدان مشترک، ۳۶ تریلیون مترمکعب است که IEA میزان قابل استحصال گاز در بخش قطری را حدود ۲۶ تریلیون مترمکعب تخمین زده است.

ایران در حال حاضر حدود ۷۰۰ میلیون مترمکعب به‌صورت روزانه از میدان گازی پارس جنوبی تولید گاز ترش دارد و طبق آمار وزارت نفت ایران، پارس جنوبی ۸ درصد از ذخایر گاز جهان و ۵۰ درصد از ذخایر گاز ایران را در اختیار دارد و در حال حاضر ۷۰ درصد گاز مصرفی کشور از این بخش تولید می‌شود.

برآوردهای صورت گرفته نشان می‌دهد که در دو یا سه سال آینده، افت فشار در پارس جنوبی منجر خواهد شد سالانه به اندازه یک فاز پارس جنوبی با افت تولید گاز در این میدان مواجه شویم.

این برآورد در سمت قطر نیز صورت گرفته و دو طرف در حال مطالعات برای اجرای پروژه‌های فشار افزایی هستند.

در قراردادی که تیرماه ۹۶ برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی به ارزش ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار با شرکت توتال فرانسه، CNPCI چین و پتروپارس ایران امضا شد، قرار بود توتال، ساخت سکوها و کمپرسورهای فشارافزایی را برای فاز ۱۱ پارس جنوبی اجرا کند، اما این شرکت بدعهد فرانسوی همچون دیگر شرکت بدعهد چینی، فاز ۱۱ را معطل بدقولی‌ها و بدعهدی‌های دوباره خود گذاشتند.

کاری که قرار بود توتال‌ انجام دهد، اکنون توسط متخصصان داخلی درحال پیگیری است تا از افت تولید پارس جنوبی در سال‌‌های آینده پیشگیری شود.

محسن خجسته‌مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در این خصوص گفت: “در حالی که شرکت‌های خارجی از جمله توتال کار فشارافزایی را رها کردند و قطر نیز در حال مطالعه طرح برای خود است، ما مطالعات را تکمیل کردیم و ساخت کمپرسور بخش خشکی ۸۴ درصد و کمپرسور بخش دریایی ۳۰ درصد پیشرفت داشته است و در حال انتخاب پیمانکار ئی‌پی‌سی (EPC) اجرای طرح هستیم و با اجرای آن تداوم تولید پایدار از پارس‌جنوبی در سال‌های آینده محقق می‌شود.”

این مطلب بدون برچسب می باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *